Historie

Historie Kverneland Group Nieuw-Vennep

Kverneland Group Nieuw-Vennep is in 1910 ontstaan uit een loonbedrijf, opgericht door Hermanus Vissers, die zich in 1904 als bedrijfsboer in de Haarlemmermeer gevestigd had. Met de introductie van nieuwe werktuigen zoals een kunstmeststrooier, zaaimachine en gras- en graanmaaier geeft hij een belangrijke aanzet tot de mechanisatie van de landbouw in de Haarlemmermeer. Na zijn overlijden in 1933 zetten zijn zoons Herbert, Bas en Joop het bedrijf voort. Maar het verkopen en repareren van werktuigen is niet voldoende om iedereen aan het werk te houden; zelf machines produceren lijkt de oplossing. In 1940, het begin van de oorlog, ziet Vicon (Vissers Constructiebedrijf Nieuw-Vennep) het levenslicht. In 1946 heeft het bedrijf succes met haar eerste in serie geproduceerde machine, een semi-automatische aardappelpootmachine.

Vervolgens groeit het bedrijf hard door de ontwikkeling en productie van revolutionaire werktuigen als de vingerwielhark (1949) en de pendelstrooier (1957).

Hiermee ontstaat een wereldwijde bekendheid van het merk Vicon en werken er in de jaren ’80 bij het bedrijf meer dan 1200 mensen, verspreid over de hele wereld. Als in 1985 het 75-jarig bestaan gevierd wordt, maakt Vicon al vier jaar deel uit van de Thyssen Bornemisza Groep (TBG). Een periode van sterke expansie volgt totdat eind jaren ’80 de landbouwindustrie wereldwijd inzakt. Dan worden de verschillende landbouwwerktuigenfabrieken van TBG, waaronder PZ Zweegers uit Geldrop, samengevoegd onder de naam Greenland. Vicon B.V. gaat Greenland Nieuw-Vennep B.V. heten en wordt binnen Greenland de specialist in kunstmeststrooiers, schijvenmaaiers en veldspuiten.

In 1998 wordt de Greenland Groep overgenomen door Kverneland Group, een van oorsprong Noorse ploegenfabrikant. Door de overname van Greenland wordt Kverneland Group één van de grootste landbouwwerktuigenfabrikanten ter wereld. Vanaf 2008 worden de producten van Kverneland Group wereldwijd verkocht onder de merken Kverneland en Vicon. Kverneland Group heeft op dat moment eigen verkoopmaatschappijen in ca. 20 landen verspreid over 4 continenten. In landen waar Kverneland Group geen verkooporganisatie heeft, worden de producten verkocht via een netwerk van importeurs. Kverneland Group Nieuw-Vennep B.V. is – als één van de 7 fabrieken in 5 landen – verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van kunstmeststrooiers en landbouwspuiten.

Het merk Vicon is daarbij nog steeds een toonaangevend merk op het gebied van landbouwwerktuigen, met name voor kunstmeststrooiers en grasoogstmachines. En de innovatiedrang is nooit verdwenen. In de tachtiger jaren was Vicon pionier op het gebied van de toepassing van micro-elektronica in de landbouw. In 2002 is deze afdeling verzelfstandigd en heet nu Kverneland Group Mechatronics BV. Als aparte onderneming is Kverneland Group Mechatronics verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van alle elektronische besturingen van landbouwwerktuigen die binnen Kverneland Group geproduceerd worden.

In 2012 is Kverneland Group overgenomen door het Japanse Kubota Corporation. De naam Kverneland Group is echter ongewijzigd gebleven. Naast dat onze producten onder de merknamen Vicon en Kverneland verkocht worden is er ook een derde merk toegevoegd, namelijk het merk Kubota. 

Zoals u gelezen heeft ligt een rijke historie ten grondslag aan ons bedrijf in Nieuw-Vennep. Alleen door middel van een gezamenlijke inspanning en betrokkenheid van zowel het management, als het voltallige personeel kunnen wellicht op korte of lange termijn nog meer successen en historische feiten aan deze rijke historie toegevoegd worden. Respect, vertrouwen, betrokkenheid, trots en samenwerking zijn belangrijke ingrediënten die enerzijds bijdragen aan de kwaliteit van ons product en het voortbestaan van ons bedrijf op langere termijn en anderzijds bijdragen aan een goede werksfeer en een veilige werkomgeving.

Waarmee kan ik u helpen?